ADD'den Devrim Yasaları” açıklaması

ADD

ADD Şube Başkanı Melih Çınar: 3 Mart devrim yasaları, çağdaş, laik, demokratik bir hukuk devleti olma yolunda Türkiye Cumhuriyeti'nin önünü açmıştır”



ADD Şube Başkanı Melih Çınar:


3 Mart devrim yasaları, çağdaş, laik, demokratik bir hukuk devleti olma yolunda Türkiye Cumhuriyeti'nin önünü açmıştır”



Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Bandırma Şube Başkanı Melih Çınar, 3 Mart 1924'te kabul edilen Devrim Yasaları” ile ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. Çınar'ın açıklamasında şu düşüncelere yer verildi:

Bugün, Cumhuriyet tarihimize DEVRİM YASALARI diye geçen ve 3 Mart 1924'te kabul edilen yasaların 88. yıldönümüdür.

19 Mayıs 1919'da, Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı ile başlayıp, 30 Ağustos 1922'de Büyük Zafer'le sonuçlanan ve düşmanın denize dökülmesiyle sona eren sürece KURTULUŞ, daha sonraki döneme KURULUŞ diyoruz. Kuruluş, binlerce yıllık Türk tarihinin en büyük toplumsal dönüşümüdür. Bu dönüşümü ATATÜRK DEVRİMİ, TÜRK DEVRİMİ veya AYDINLANMA TASARIMI diye adlandırabiliyoruz.

Zenginliği sömürgeciliğe dayansa da, batının yüzlerce yıllık süreç içinde iktisadi, siyasi ve bilimsel gelişmelerine ayak uyduramayan teokratik monarşi, Osmanlı Devleti'nin tarihten silinmesi, bıraktığı yıkıntı üzerine modern, çağdaş bir toplum inşa edilmesi ancak Mustafa Kemal gibi bir dâhinin önderliğinde olabilirdi ve oldu da. Başta hukuk olmak üzere eğitimde, bilimde, sanatta, kültürde, yaşamın her alanında büyük bir değişim gerçekleşti. Bu değişimin en önemlilerinden biri, 3 Mart DEVRİM YASALARI'dır. Nedir, bu yasalar:

1)      Hilâfetin kaldırılması

2)      Öğretim birliği sağlanması

3)      Evkaf ve Şeriye Vekâleti ile Erkânı Harbiye-i Umumiye Vekâleti'nin kaldırılması.

Yüzlerce yıl ÜMMET ve KUL olarak yaşayan Türk Ulusu, bu yasaların yürürlüğe girmesiyle BİREY ve VATANDAŞ kimliği kazanmalıydı. Bu nasıl olacaktı? Kendisinde yüzlerce yıl kutsallık vehmeden, devleti mülk, halkını tebâ gören bir anlayış nasıl yıkılacaktı? 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet kuruldu. 3 Mart 1924'te halifelik kaldırıldı. Egemenlik hem gökten, hem de bir ailenin elinden alınarak, ulusa verildi. Böylelikle laik cumhuriyetin önü açıldı.

Bir ülkenin, bir milletin, bir devletin gelişebilmesi ancak BİLİM ve SANAT'taki gelişmeyle mümkündür. Bunun için çağdaş eğitim şarttı. Osmanlı'da eğitim üç başlıydı. Bir yanda medresede dini eğitim, bir yanda yabancı kökenli okullar, diğer yanda ise eğitim veren çok az sayıdaki eğitim kurumu. Sonuçta yüzde 96 okuma-yazma bilmeyen toplum. Medresede neden-niçin sorusuna yanıt aramayan, bilimsel olmayan, tamamen nakile dayalı bir eğitim, yabancı menşeli okullarda ise sömürgeciliğin uzantısı bir eğitim.

Çağdaş Türk vatandaşı yetiştirmek amacıyla Öğrenim Birliği Yasası çıkarıldı. 1928'de YAZI DEVRİMİ ile nokta kondu.

Bir siyasetçi kalkmış, çevresindeki aynı tornadan çıkmış bademleri görmeden, eğitim ile üretimi birleştiren cumhuriyetin onuru Köy Enstitüleri'ni tek tip insan yetiştirmekle suçluyor. Bugün fen bilimlerinde, sosyal bilimlerde, sanatta uluslararası üne sahip nice insanımız varsa temelini, çağdaş eğitim birliğinde aramak gerekir.

Erkânı Harbiye-i Umumiye Vekâleti'nin kaldırılması ise Atatürk'ün tarih bilincinin ve demokrat kişiliğinin bir ürünüdür. İttihat ve Terâkki'nin askeri kanadının siyasete yön vermeye kalkması birçok olumsuzluklara neden olduğu için Atatürk, ülkenin kurtarılmasında emeği geçen en yakın arkadaşlarına, cumhuriyet kurulduktan sonra, ‘ya askerliği, ya da siyaseti seçin' demiştir.

Adalet, mülkün temelidir. Bir toplumu ayakta tutan en önemli kurumlardan biri de ÂDİL YARGI'dır. Klâsik demokraside kuvvetler ayrılığında yargı erki, yasama ve yürütmeyi de denetlemesi nedeniyle en önemli unsurdur. Bağımsız ve âdil olmalıdır. Ama ne acıdır ki, aradan geçen onca yıla karşın 28 Şubat döneminde, ‘Herkes kendi hukuku ile yargılansın' gibi safsatalar ortaya atılmıştır. Bugün ise yasama-yürütme-yargı erkleri tek elde toplanmak istenmekte, faşizmin önü açılmaktadır.

3 Mart Devrim Yasaları çağdaş, laik, demokratik bir hukuk devleti olma yolunda Türkiye Cumhuriyeti'nin önünü açmıştır.

Atatürkçü yapılanmaya sahip çıkması gerekip de sahip çıkmayanlarla, o dönemi karalayanlar, şapkalarını önlerine koyup, o zaman yapılanlarla bugün yapılmak istenenleri karşılaştırsınlar. Kurtuluşu, kuruluşu ve bugünü irdelesinler, cumhuriyeti kuranların erdemini anlasınlar.”





Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı